"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 27., csütörtök

EGGS BENEDICT...avagy BUGGYANTOTT TOJÁS HOLLANDI MÁRTÁSSAL...













“Benedict úr 1894-ben betért a New York-i Waldorf Hotelbe, s hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától, egy “vajas pirítóst rendelt, buggyantott tojással, sült szalonnával, és hollandi szósszal.” Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és az uzsonna ajánlatban már úgy tüntette fel az étlapon, mint Benedict-tojása vagy tojás Benedek módra. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Valahogy így kezdődött el a Benedictről elnevezett buggyantott tojás “karrierje”. Forrás: net.


Barátném kedvenc reggelije... Zsuzsi annyit áradozott erről a tojásról nekem, hogy amikor Lengyelországban van versenyen vagy edzőtáborban, akkor alig várja, hogy a szálloda éttermében falatozhasson ebből a finom tojásos ételből... Szinte ódákat zengett felőle! Gondoltam, ennek én utána járok és megkóstolom magam is. Nem mondott valótlant, valóban nagyon finom! Ez egy úgymond  "meleg szendvics" szerűség, sült sonkával, pirított-vajas zsemlével, posírozott tojással, zöldsalátával és hollandi mártással. Úgy hogy Zsuzsikám, jöhet a reprodukció!? Megjegyzem, a lányom is oda van érte...


Hozzávalók: 4 személyre: 4 zsemle, 5 dkg vaj, 8 szelet füstölt sonka, 8 tojás, zöldsaláta.


Hollandi mártás: 2 tojás sárgája, 1/2 citrom leve, 3 púpos kanál vaj megolvasztva, 1 kávéskanál Worchester szósz, színes őrölt borskeverék, só.


Először a mártást készítjük el. Vízgőz fölé teszünk egy üveg tálat, majd beletesszük a két tojássárgáját. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd addig melegítjük, főzzük a krémet, amíg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, letakarjuk és melegen tartjuk.


A sonka szeleteket egy vajazott serpenyőben megpirítjuk. Utána pedig a félbevágott zsemléket is ebben a sült szaftban pirítjuk meg. A sonkát és a zsemléket is melegen tartjuk. A salátát felvágjuk csíkokra. A tojás posírozzuk. Ezt úgy tesszük, hogy egy kb. 2-3 literes lábasban vizet forralunk, melyben elkeverünk egy evőkanál ecetet. A tojásokat egyenként egy csészébe felütjük, hogy a sárgája ne sérüljön meg, majd egy mozdulattal a forró vízbe engedjük őket. Kb. 3 percig főzzük a tojásokat, majd szűrőkanállal kivéve, konyhai papírtörlőre tesszük, lecsepegni. Tálaláskor a sült zsemlékre teszünk egy kevés salátát, ráhelyezzük a sült sonkát, a posírozott tojást és megöntözzük a szendvicset a hollandi mártással. Színes borskeverékkel meghintve tálaljuk. Nagyon finom, laktató reggeli vagy vacsora.






Illéskrisz Konyhája


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta szendvicsek lettek! A meggyes készítményeid is nagyon szépek és látványosak voltak :)

    VálaszTörlés
  2. Nagy gourmand lehetett ez a Benedict Úr. Mindenesetre jó, hogy az ötletadója lett eme étel költeménynek. Ezt a csodát ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  3. Méhg nem ettem ilyen mártást, de finom lehet a tojással:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon nagy kedvenc nálunk is. Egyszer egy étterem reggelizős teraszán ennek egy továbbgondolt változatát kóstoltam. Kaláccsal és füstölt lazaccal.
    A képeid pedig nagyon szépek hozzá, meghozod a kedvet a főzéshez.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kívánatos:) Nagyon ritkán szoktam én is ilyet készíteni angol muffinnal, tényleg finom:)

    VálaszTörlés
  6. Jajj, de nagyon finom lehet! Hogy én mióta akarok buggyantott tojást készíteni! Holnap reggelire meg is teszem, csak mivel nincs sonkám, majd valahogy másként megoldom és kenyérrel helyettesítem a zsemlét! Köszi az ötletet és a gyönyörű képeket! :-))

    VálaszTörlés